Brouwkennis

Brouwkennis (0)

Speciaalbieren hebben altijd mijn interesse gehad.  Tripjes naar Belgie waren voor mij dan ook altijd een groot bierproeffeest. (altijd kleine proefglaasjes natuurlijk!)

Zelf brouwen is ook altijd een wens geweest, maar zoals dat vaak gaat, teveel wensen en te weinig tijd.
Tot het moment dat ik van mijn vrouw voor mijn verjaardag een 'brouw' fles kreeg.
Een bierfles met ingrediënten om een eigen tripel te brouwen.

Prachtig was het,  de 1e bubbels in het waterslot, het ongeduldig wachten totdat het drinkbaar was, en dan...
mijn eerste zelf gebrouwen bier proeven, heerlijk wat een mooi moment. Herkenbaar voor iedere hobbybrouwer neem ik aan!

Samen met Chris besloten we snel dat het moment dan ook daar was om het wat groter aan te pakken.
Eerst met een startpakket om met een moutextract te brouwen. (Blikbrouwen)
Na een jaar was het tijd om aan het echte werk te beginnen. 

 Prachtige Arsegan Easybrew 30 all in one ketel gekocht, extra fusten, gistkast erbij, granen, diverse hopsoorten en gisten aangeschaft.

Wat ik erg lastig vond is om de juiste info over het brouwen te vinden. Ik voelde wat gêne om op het brouwforum beginnersvragen te stellen en veel fora en websites spraken elkaar erg tegen in hoe het nu echt moest.
Na het lezen van het boek, verander water in bier van Adrie Otte, het volgen van een brouwcursus bij Braumarkt in Almere, en het meelopen met Gert van Brouwerij de Snor in Arnhem, was er genoeg startkennis aanwezig om het er maar eens op te wagen!

De zaken waar we tegen aangelopen zijn, de artikelen die ons geholpen hebben etc, deel ik op deze website, om collega startende brouwers een klein beetje te kunnen helpen!
Ik brouw pas drie jaar, dit zijn mijn interpretaties en ervaringen en pretendeer niet de kennis in pacht te hebben.

Waar mogelijk noem ik de bronnen, mocht de schrijver ervan bezwaar hebben, graag een bericht, dan verwijder ik het direct!

Veel plezier met het brouwen en geniet van de bieren!